mandag 28. september 2009

A for arkitektur

Ny runde av ABC i ord og bilder.

Jeg snik kikket sist gang den gikk, og synes det var så spennende at jeg har valgt å bli med denne gangenA for arkitektur


Jeg har valgt ordet arkitektur. Det poppet opp mange ord på A i hode, men fant liksom ikke det jeg ville bruke.

Jeg datt ned på disse bildene.

Det er Ypsilonbroen i Drammen som er speilbildet i"kula" på Papirbredden.

Jeg liker broa så godt, synes den gjør Drammen til en enda finere by.

Broen er tegnet av Arne Eggen Arkitekter AS


Dette fant jeg om Ypsilon på Wikipedia:

Ypsilon er en skråstagbro over Drammenselva i Drammen. Gangbroen, som knytter sammen den nye Kunnskapsparken på Grønland i Drammen med byparken på Bragernes har fått navnet «Ypsilon» på grunn av sin spesielle form – fra lufta ser den ut som en Y med ett landfeste på Strømsø og to på Bragernessiden. Prosjektet er et spleiselag mellom Drammen Kommune og Kunnskapsparken AS.
Hovedspennet er 90 meter langt og de to sidespennende 56 meter. Brua har to 47 meter høye skråstilte master med 16 tykke wirer på hver side som bærer spennene. Alt stål er hvitmalt. Brodekket er knust hvit granitt valset ned i epoxy. Under broen er det et femten meter bredt og seks meter høyt seilingsløp. Y-formen på Bragernessiden bevarer en liten bukt i elvebredden. Tilgjengelighet og stigningsforhold følger retningslinjene for universell tilgjengelighet.Nå gleder jeg meg til neste bokstav.

4 kommentarer:

Petunia sa...

Velkomen til ABC i ord og bilder:) En skikkelig fin start du har og den broen en jo fantastisk arkitektur. Det er kjekt at de ikke bare bygger ting som skal være til nytte, men også kan se fint ut:)

Marita BK sa...

Ypsilon er flott, helt enig. Drammen har blitt forskjønnet på mange steder!

Kine sa...

Flott bidrag! Fine bilder og nyttig informasjon, liker sånt jeg:) Drammen er blitt en kjempefin by, er ikke lenger flau over å si at jeg bor rett uten for...

Vibeke sa...

Nydelige bilder du har tatt!! Virkelig flotte:)

Håper du har en flott onsdag:)